Stuur een mail naar Garage Wolters

Oude Oxersteeg 3
7421 KD Deventer


Ligier Brommobielen

Winterbanden

Waarom Winterbanden?

Misschien herinnert u zich nog 28 november 2005. Het weer sloeg ineens om en heel midden Nederland stond stil. De sneeuw had ons verrast en wij als Nederlanders hadden de auto's hierop niet aangepast. Met name de banden verloren de grip met het wegdek. Diegene die de auto wel voorzien had van winterbanden stond ook gewoon stil omdat collega weggebruikers geen winterbanden hadden gemonteerd!

Winterbanden hebben Alleen zin bij Vorst?

Nee, winterbanden hebben een ander profiel en rubbermengsel dan zomerbanden. Hierdoor kunnen winterbanden bij temperaturen onder de 7 graden Celsius een betere grip met de weg behouden en het water en de sneeuw beter afvoeren dan zomerbanden, ook op droge en schone weg!

Hoewel het nut van winterbanden kennelijk bij veel consumenten is doorgedrongen is het nog niet zo ver dat men ongeacht de weersomstandigheden omschakelt tussen zomer- en winterband. Feitelijk zou er geen run op winterbanden mogen ontstaan bij de eerste sneeuw, vorst of ijzel.
Als de dagtemperatuur beneden vijf tot zeven graden zakt presteren winterbanden al beter dan zomerbanden, ook op droge en schone weg. Hun rubber blijft bij lage temperatuur soepel, dat van zomerbanden wordt dan te hard, zodat de grip afneemt.

Samenstelling van Winterbanden

Vele merken winterbanden verwerken silica in het rubber van het loopvlakmengsel om bij die lagere temperaturen de soepelheid te behouden. Het spreekt voor zich dat naarmate de winterbanden ouder worden deze stugger worden en de profieldiepte afneemt. Het rubber van winterbanden blijft bij lage temperatuur soepel, dat van zomerbanden wordt dan te hard, zodat de grip afneemt. Ook wordt gekozen voor een speciaal lamellen patroon dat zorgt voor een beter grip een verhoging van het lossend vermogen van de winterband.
De stuggere band en de verminderde profieldiepte geven daardoor minder effect in de sneeuw. Daarom moet het profiel van een winterband nog minimaal 4 millimeter bedragen om aangemerkt te worden als winterband. Natuurlijk kunt u een band met een profieldiepte van minder dan 4 millimeter wel als zomerband oprijden!

Verplicht?

In het buitenland bestaat de kans op een boete, strafrechtelijke vervolging en medeaansprakelijkheid indien er geen gebruik wordt gemaakt van winterbanden onder winterse omstandigheden. Nederland maakt in haar voertuigregelement weliswaar geen onderscheid tussen winter- en zomerbanden, ander landen mogen, b.v. bij winterse omstandigheden, extra eisen stellen welke ook van toepassing zijn op auto's met Nederlands kenteken.

Helaas is het niet altijd duidelijk wat de regels zijn, deze verschillen van land tot land. De Bovag heeft een handig overzicht gemaakt dat u kunt raadplegen. Klik op deze link om het handige overzicht te vertonen.

Ons Advies voor Uw Veiligheid

Zodra de dagtemperatuur afneemt naar gemiddeld 7 graden dan laten we winterbanden monteren. Dit is normaal de periode van oktober tot mei. Wacht niet tot tot de eerste sneeuw valt, dan kan het wel eens te laat zijn. Maak nu een afspraak en informeer naar de mogelijkheden, zodra het slechte weer begint komt er een soort stormloop los en wordt het erg druk!

Wist U Dat ...

Wist u dat ... een besneeuwde weg twee keer zo glad is als een natte weg
Wist u dat ... een beijzelde weg twee keer zo glad is als een besneeuwde weg
Wist u dat ... een beijzelde vier keer zo glad is als een natte weg of een weg met een laag gesmolten sneeuw
qqqq
Wist u dat ... een beijzelde weg acht keer zo glad is als een droge weg…
Wist u dat ... u anders in Duitsland een boete riskeert van € 40,-
Wist u dat ... dat wil zeggen dat u in Duitsland in winterse omstandigheden banden met een aanduiding M&S (Modder & Sneeuw) en voorzien van het driehoekje met een sneeuwvlokje (afbeelding rechts ->) moet hebben
Wist u dat ... in Duitsland ook uw ruitensproeier reservoir gevuld moet zijn met een antivries middel
Wist u dat ... altijd alle 4 banden worden vervangen door winterbanden omdat u anders stabiliteitsproblemen krijgt, ook op de snelweg
Wist u dat ... indien u voertuig hieraan niet voldoet, u in geval van schade, mede-aansprakelijk kunt worden gesteld waardoor dit verzekering technisch consequenties kan hebben!
Wist u dat ... de meeste moderne winterbanden qua comfort weinig meer onder doen t.o.v. zomerbanden en het rijgedrag van uw auto zeker niet negatief beïnvloeden.
Wist u dat ... met nieuwe winterbanden u meer profiel heeft en dus meer luchtverplaatsing in de wielkasten heeft waardoor het bandengeruis iets kan toenemen.
Wist u dat ... de spanning van winterbanden in het algemeen 0,2 bar hoger zijn dan die van zomerbanden
Wist u dat ... tegenwoordig op een auto met hogere topsnelheid ook winterbanden van een lagere snelheidscategorie mag monteren mits er een waarschuwingssticker op het dashbord zit!
Wist u dat ... indien de auto is voorzien van grote en brede banden het is aan te raden om winterbanden te kiezen in de kleinst voorgeschreven banden-maat met bijpassende (stalen) velgen
Wist u dat ... wij niet lang hoeven na te denken om een keuze te maken tussen veiligheid en ons comfort.


p.s.: houdt u er tijdens de wintermaanden rekening mee dat bij strenge vorst onze autowasserette is gesloten! Bij twijfels, even bellen naar Garage Wolters op 651332

icon history -1

"